Kaip džiovinti vaisius, uogas, daržoves

Mes net neįtarėme, kad mūsų soduose ir daržuose TIEK DAUG džiovinimui tinkamų gėrybių. Jeigu ir Jums atrodo, kad paprasčiausia ir skaniausia džiovinti obuolius ar moliūgus, ši patarimų dalis bus labai naudinga. Ką, kaip džiovinti ir kur laikyti Obuoliai Džiovinimui rinkitės rūgštesnius, vėlyvesnių veislių obuolius. Juos nuplaukite, išpjaukite sėklalizdžius, supjaustykite riekelėmis ir kelias minutes palaikykite citrinų sultimis parūgštintame vandenyje (kad obuoliai džiūdami nepatamsėtų). Vėliau juos nuvarvinkite, nusausinkite ir dėkite džiovinti. Išdžiūvusius obuolius laikykite medžiaginiuose maišeliuose arba sandariuose induose. Kriaušės Kriaušės dažniausiai džiovinamos neluptos. Mažesnes džiovinkite neperpjautas, didesnes – perpjautas per pusę. Jas nuplaukite, išpjaukite sėklalizdžius, nusausinkite ir dėkite džiovinti. Išdžiūvusias kriaušes laikykite medžiaginiuose maišeliuose arba sandariuose induose. Slyvos Džiovinimui rinkitės sveikas, visiškai prisirpusias slyvas. Jas prieš džiovindami panardinkite trumpam į verdantį vandenį, išgriebę – atvėsinkite, galite nulupti odelę, perpjaukite ir išimkite kauliukus. Tada kiek nusausinkite ir dėkite vienu sluoksniu džiovinti į džiovyklę ar, uždėję ant džiovinimui skirto rėmelio su reto audinio tinkleliu, – į orkaitę, krosnį). Džiovinant slyvas tiek orkaitėje, tiek džiovyklėje geriausia tai daryti su pertraukomis, vis didinant temperatūrą. Vyšnios Džiovinimui rinkitės tamsių, sultingų ir saldžių veislių vyšnias. Uogas perrinkite, nuplaukite, nutraukite kotelius, nusausinkite ir dėkite džiovinti. Jei džiovintomis vyšniomis užkandžiaus mažyliai, geriau jas džiovinti be kauliukų. Juos lengviausia išimti uogoms kiek padžiūvus, tiesiog išspaudžiant kauliukus rankomis. Džiovintas vyšnias geriausia laikyti natūralaus audinio maišeliuose sausoje vėdinamoje patalpoje. Juodieji serbentai Džiovinimui rinkitės gerai prisirpusius serbentus. Juos gerai nuplaukite, nusausinkite, nuskabykite nuo šakelių ir dėkite džiūti. Geriausia džiovintus laikyti sandariai uždarytuose stikliniuose induose. Avietės Džiovinimui puikiai tiks tiek miško, tiek naminės avietės. Rinkitės prisirpusias, bet nepersirpusias (stangrias ir nesutežusias) uogas. Jas nuskalaukite vandeniu ir dėkite vienu sluoksniu džiovinti. Geriausia džiovintas laikyti sandariai uždarytuose stikliniuose induose. Galima džiovinti ir aviečių stiebelius – jie puikiai tiks virti arbatą. Ji pravers peršalus ar mažinant temperatūrą. Džiovintus aviečių stiebelius laikykite natūralaus audinio maišeliuose sausoje vėdinamoje patalpoje. Žiediniai kopūstai Džiovinimui puikiai tiks ir žiediniai kopūstai. Juos nuplaukite, susmulkinkite norimo dydžio žiedeliais (tik ne per smulkiai), pamirkykite kelias minutes verdančiame ir truputį pasūdytame, po to – šaltame vandenyje. Tada nusausinkite ir dėkite džiovinti ne aukštesnėje nei 45-50°C temperatūroje, kol gerai išdžius. Geriausia juos laikyti natūralaus audinio maišeliuose sausoje vėdinamoje patalpoje. Krapai, petražolės, salierai, bazilikai, įvairūs vaistiniai augalai Šių prieskoninių ar vaistažolinių augalų prieš džiovinant nuplikyti nereikia – jie taip išsaugos didesnį aromatą. Tiesiog nuplaukite šaltu vandeniu ir nusausintus dėkite džiovinti. Sudžiovintus laikykite sandariai uždaromuose stiklainiuose. Jei džiovinsite orkaitėje, temperatūra neturi būti aukštesnė kaip 70-80°C. Morkos Džiovinimui skirtas morkas supjaustykite pagal išmonę – tiks skiltelės, šiaudeliai, kubeliai. Prieš pjaustydami morkas nuskuskite, pašalinkite pažeistas vietas, nuplaukite. Supjaustytas pamerkite kelioms minutėms į verdantį ir truputį pasūdytą (po to šaltą) vandenį. Tada nusausinkite ir dėkite džiovinti. Jei džiovinsite orkaitėje, temperatūra neturėtų viršyti 70 – 80°C. Džiovintas morkas rekomenduojama laikyti sandariai uždarytuose stikliniuose induose. Žirneliai Džiovinimui rinkitės jaunus, sultingus ir neperaugusius žirnelius. Peraugę bus neskanūs, krakmolingi. Pamerkite juos kelioms minutėms į verdantį (po to šaltą) vandenį, nusausinkite ir dėkite džiovinti. Rekomenduojama džiovinti su pertraukomis, palaipsniui didinant temperatūrą. Burokėliai Džiovinimui skirtus burokėlius nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite plonais, maždaug 3 mm storio griežinėliais. Tada pamerkite kelioms minutėms į pasūdytą verdantį (po to šaltą) vandenį. Nusausinkite ir dėkite džiovinti. Jei džiovinsite orkaitėje, temperatūra neturėtų viršyti 70 – 80°C. Džiovinti burokėliai puikiai tiks pagardinti sriubas, troškinius ar net arbatą. Pomidorai Džiovinimui labiausiai tiks vidutinio dydžio, stangrūs ir nepersirpę pomidorai, kuriuos reikės nuplauti šaltu vandeniu (plikyti verdančiu nereikia, nes nusilups odelė), nusausinti ir dėti džiovinti perpjovus pusiau. Jei džiovinsite saulėje, pomidorus dėkite pjūviu į viršų, o kiek apvytusius baikite džiovinti orkaitėje, sudėję ant džiovinimui skirto rėmelio su reto audinio tinkleliu (60-80°C temperatūroje). Atminkite, pomidorai – vandeninga daržovė, jai džiūstant išsiskiria daug vandens, tad džiovindami orkaitėje numatykite, kur galės nubėgti išsiskyrusios pomidorų sultys. Geriausia laikyti sandariai uždarytuose stikliniuose induose. Grybai Tradiciškai džioviname tik geriausiais vadinamus grybus – baravykus, raudonviršius, bet puikiai tins ir kelmučiai, kazlėkai ar ūmėdės. Grybus prieš džiovindami būtinai gerai nuplaukite. Jei džiovinsite orkaitėje, temperatūrą didinkite palengva – nuo 40°C iki 60°C. Atminkite – aukštesnėje temperatūroje grybai ims skrusti, o apskrudę maistui nebus tinkami, nes bus kartūs. Moliūgų cukatai Džiovinimui paruoštus moliūgus nuplaukite šaltu vandeniu, nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite didokais gabalėliais (nes džiūdami jie labai susitraukia), užpilkite cukrumi ir trupučiu citrinos rūgšties (1 kg moliūgo – apie 1-1,5 stiklines cukraus) ir palaikykite per naktį. Tada išgriebkite, leiskite nuvarvėti ir dėkite džiovinti į orkaitę, ant džiovinimui skirto rėmelio su reto audinio tinkleliu, arba į specialią džiovyklę, kol moliūgo gabalėliai taps visiškai sausi, nelips prie rankų. Geriausia džiovintus moliūgus laikyti sandariai uždarytuose stikliniuose induose. Svarainių cukatai Svarainius nuplaukite, supjaustykite ketvirčiais, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis. Dubenyje skilteles sumaišykite su cuk¬rumi ir palikite kelioms naktims pastovėti (1 kg svarainių reikės apie 1 kg cukraus), kad išsiskirtų sultys. Galima karts nuo karto turinį pakratyti, kad cukrus visiškai ištirptų. Tuomet, po kelių dienų sirupą nukoškite per sietelį, svarainius palikite nuvarvėti ir apdžiūti. Gautą sirupą supilstykite į švarius sausus butelius ir pastatykite šaltai – bus puikus ingredientas arbatoms, kompotams, o svarainius dėkite džiūti, kol taps visiškai sausi ir nebelips prie rankų. Išdžiovintus laikykite sandariai uždarytus (kad neprisigertų drėgmės). Česnakai ir svogūnai. Juos džiovinkite atskirai nuo kitų produktų, išdžiovintus galite sumalti į miltelius ir naudoti kaip prieskonius įvairiems patiekalams. Ne tik vaisiai ir daržovės… Iš užsilikusios duonos, pyrago galima orkaitėje ar džiovyklėje prisidžiovinti naminių džiūvėsių. O perpratus džiovinimo subtilumus tokiu konservavimo būdu galima vytinti ir mėsą (jautieną, elnieną) ar žuvį – tik prieš tai šiuos būtina pamarinuoti bei plonai supjaustyti. O dabar – jei rūsiuose nėra krepšių su paskutiniosiomis rudens gėrybėmis, o šaldymo kameros jau pilnut pilnutėlės šaldytų vaisių, uogų, daržovių – griebkim maišelius, lėkim į turgelius ar ekologiškų produktų parduotuves, skolinkimės iš kaimynės, draugės specialią produktų džiovyklę ar šildykime orkaitę ir ruoškime kaip galima daugiau skaniųjų džiovintų gėrybių žiemai! Vitaminų niekada nebus per daug!