• 200 g varškės; • 1 kiaušinis; • 2 šaukštai manų kruopų; • apie 0,5 stiklinės pieno; • sviestas ir džiūvėsėliai (formai pabarstyti); • kepimo milteliai (ant šaukštelio galo).
Apkepo paruošimas 1. Į pieną suberkite manus (kad būtų apsemti), išmaišykite ir leiskite pabrinkti apie 10 minčių. 2. Į varškę įmuškite kiaušinį (arba tik trynį, o baltymą galite išplakti iki standžių putų ir sukrėsti į varškę pačioje pabaigoje – apkepas bus puresnis) ir išbrinkusius manus. 3. Viską gerai išmaišykite, ištrinkite, kad neliktų varškės gumuliukų. Paruoštą varškės apkepo masę galite pagardinti pasirinktinai: – 1 kubeliais ar griežinėliais supjaustytu bananu; – 1–2 saujomis šviežių uogų: vyšnių ar trešnių be kauliukų, griežinėliais supjaustytų braškių (šaldytos uogos netiks, nes varškė išskys); – 1 tarkuotu ar gabalėliais supjaustytu obuoliu be žievės; – 1 riekele moliūgo (apie 100 g truputį apvirto ir sutrinto į tyrę arba stambiai sutarkuoto žalio) ir 1 saujele kokosų drožlių; – 1 smulkiai tarkuota morka; – 1 saujele vandenyje mirkytų razinų ar supjaustytų džiovintų slyvų; 4. Kepimo indelį ištepkite sviestu, pabarstykite džiūvėsėliais arba manais ir sudėkite varškės masę. 5. Dėkite į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę ir kepkite apie 30–40 minučių. Ar varškės apkepas jau iškepė, lengviausia patikrinti įbedus medinį pagaliuką – jei neapkibo varške, vadinasi, jau iškepęs. Mažyliui apkepo plutos neduokite, kad mažylis neužspringtų, be to, ji gali dirginti skranduką, tad plutelę nupjaukite arba šakute atskirkite minkštimą. Labai skanu su jogurtu, grietine ar trintomis uogomis, vaisiais. Vietoj manų į varškę galite dėti apie 100 g virtų ir truputį pravėsusių smulkių makaronų, ryžių, grikių (nesaldžiam apkepui), nevirtų avižinių dribsnių ir 1 šaukštelį grietinės. Patogiausia iš nedidelio kiekio varškės mažyliui apkepą kepti mažose silikoninėse keksiukų formelėse – ir iškeps greičiau (mediniu pagaliuku patikrinkite, ar apkepas iškepė), ir galėsite vienu metu pagardinti apkepą skirtingais priedais. Paruošto apkepo paviršių pabarstykite džiūvėsėliais ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30–40 minučių. PATARIMAS: kepimo formelę galite iškloti kepimo popieriumi ir dėti paruoštą varškės masę – nereikės jos tepti sviestu. Skanaus, Mažyli! Aidos Chlebinskaitės foto