• Mielinės bandelės mažyliams

Šie „Ežiukai kriaušiukai“ puikiai tiks ir šventiniam mažylių stalui, ir kasdienai – kai taip užsinori ko nors skanaus. Mielinės tešlos receptas gal ir atrodo kiek sudėtingas, kol nepabandėt jos pagaminti vieną kartą – po to viskas atrodys žymiai paprasčiau, o mažyliai galės ne tik skanauti namuose ruoštų bandelių su skirtingais įdarais, bet ir patys mokysis kočioti tešlą ar ruošti skirtingų formų bandeles.

• 800-900 g miltų; • 75 ml šalto pieno ir 50 ml verdančio vandens; • 1 kiaušinis (pusė į tešlą, pusė – palikti aptepimui); • 2 š aliejaus; • 15 g mielių; • žiupsnis druskos; • žiupsnis cukraus; • įdarui – 5 kriaušių.

Pirmiausia paruoškite mielinę tešlą: 1. Sumaišykite pieną su karštu vandeniu. 2. Kiaušinį išplakite ir pusę jo supilkite į pieno plakinį, o pusę – palikite aptepti paruoštus kepimui ežiukus. 3. Suberkite į pieno plakinį sutrupintas mieles bei po žiupsnį druskos ir cukraus ir viską gerai išmaišykite (lengviausia viską daryti, pasinaudojus greitkračiu* – tiesiog supurtykite viską smarkiai 3 kartus, kad viskas gerai susimaišytų). 4. Miltus persijokite į dubenį, kuriame bus kildinama tešla, ir ant jų supilkite aliejų (geriausia dubuo – su dangčiu). 5. Tada ant miltų supilkite pieno ir mielių plakinį, uždenkite dubenį dangčiu ir viską gerai supurtykite. 6. Atidenkite dangtį, kad išbėgtų susikaupęs oras, ir uždengę dangtį, darsyk dubenį gerai supurtykite. 7. Dubenį merkite į dar didesnį dubenį su šiltu vandeniu (kad apsemtų dubens dugną) ir leiskite šiltai uždengtą dubenį pastovėti, kol išgirsite „pokšt“, t.y. dangis pats šoktels nuo dubens arba 15 min. 8. Tada dangtį atidenkite ir tešlą sumaišykite – pasinaudoję mentele, mediniu šaukštu ar rankomis ir vėl uždenkite dangčiu ir pastatykite į dubenį su šiltu vandeniu dar 15-kai minučių arba vėlgi, kol išgirsite „pokšt“. 9. Tada rankas pasitepę trupučiu aliejaus tešlą išimkite iš dubens, gerai sumaigykite ir galite pradėti ją kočioti. 10. Pasiruoškite kriaušes: perpjaukite pusiau, nulupkite žievelę, išpjaukite sėklalizdžius ir dėkite po pusę kriaušės ant iškočiotos tešlos. 11. Užlenkite kriaušę tešla, atsargiai apipjaukite tešlą peiliu, kad tešlos pakakų suformuoti iš visų pusių tešla vienodai aplipintą ežiuką. 12. Pasmailinkit jo nosytę ir, paėmę maistui karpyti skirtas žirkles, sukarpykite ties ežiuko kuprele esančią tešlą, kad gautųsi daug smulkių spygliukų (tarpeliai tarp spygliukų turi likti, kad tvirčiau laikytųsi kepdami). 13. Vietoj akyčių įdėkite vandenyje išmirkytas razinas. 14. Spygliukus pašlakstykite likusiu kiaušinio plakiniu (trupučiu, kad spygliukai kepdami nesuliptų). 15. Tupdykite paruoštus ežiukus į kepimo indą, išklotą kepimo popieriumi ir dėkite kepti į orkaitę, įkaitintą iki 180-190 laipsnių temperatūros kepti – apie 25-30 minučių, kol ežiukai įgaus gražiai auksinę spalvą. Skanaus, Mažyliai! Recepto autoriai – Tupperware (www.tvarkoslinija.lt)