Dalinamės mėgstamiausiu Aistės Smilgevičiūtės šeimos mėgstamiausiu varškės pyrago receptu, kurį pabandėme iškepti ir pačios. Paruošimas išties nesudėtingas, o rezultatas puikus – pyrago iš šių ingredientų kiekio užteks ir jums, ir svečiams pavaišinti.
• 300 g margarino; • 3 stiklinės miltų; • 600 g varškės; • 1-2 stiklinės džiovintų vaisių ir riešutų (tiks datulės, abrikosai, lazdynų riešutai, migdolai ar kt.); • 2 citrinos; • 4-5 kiaušiniai; • 1 ir ¼ st cukraus; • vanilinio cukraus pagal skonį.
Aistės Smilgevičiūtės varškės pyragas – paruošimas:
1. Prieš pradėdami gaminti margariną 10-15 min. įdėkitę į šaldiklį, kad būtų lengviau gaminti „smėlinę“ tešlą.
2. Margariną ir miltus padalinkite į 2 dalis (200 g margarino ir 2 stiklinės miltų – pagrindui; 100 g margarino ir 1 stiklinė miltų – viršutiniam sluoksniui).
3. Paruoškite varškę: dubenyje išplakite kiaušinius su puse stiklinės cukraus, vaniliniu cukrumi; suberkite nuplautus ir susmulkintus riešutus ir vaisius; išspauskite citrinų sultis ir viską gerai išmaišykite (Aistei šį pyrago ruošimo etapą puikiai atlieka vidurinysis sūnus Ugnius).
4. Į kepimo skardelę (apytiksliai 22x30x5 cm dydžio) suberkite 2 stiklines miltų ir, atsipjovę 200 g margarino, „dažykite“ į miltus ir tarkuokite su burokine tarka, kol sutarkuosite visą margariną. Tada berkite likusį cukrų (pusę stiklinės), viską sumaišykite rankomis, kad gautųsi „smėlinė“ tešla.
5. „Smėliuką“ tolygiai paskleiskite kepimo inde ir ant viršaus pilkite paruoštą varškę.
6. Atskirame inde pasiruoškite likusį kiekį „smėlinės“ tešlos (100 g margarino, 1 stiklinė miltų ir ¼ st cukraus) ir tolygiai užberkite ant varškės sluoksnio.
7. Orkaitę įkaitinkite iki 180-190 laipsnių temp. ir dėkite pyragą kepti apie 40 min., kol pyrago viršus ims švelniai gelsti.
Sakome Aistei AČIŪ už puikų receptą – skanaus, Mažyli! Interviu su Aiste Smilgevičiūte skaitykite: Aistė Smilgevičiūtė: mamos, neskubėkim gyventi…