• 1 litras vandens; • apie 200 g spanguolių (gali būti ir šaldytos); • 8-10 šaukštų cukraus; • 3-5 nubraukti šaukštai krakmolo; • keletas gvazdikėlių; • šaukštelis vanilinio cukraus.
Daugelio šeimų tradicinis Kūčių gėrimas (tiesa, kai kuriuose Lietuvos regionuose darytas toks tirštas, kad labiau tiktų vadinti jį desertu, o ne gėrimu) galėtų būti ir dažniau patiekiamas ant Jūsų šeimos stalo. Spanguolės, kuriose gausu vitaminų ir įvairių mineralų, yra itin naudingos šaltuoju metų laikotarpiu, puikiai padės stiprinti imunitetą ir kovoti su grąsinančiais virusais. Net jei neturite pasiruošę savo rudenį rinktų spanguolių, prieš Kalėdas jų nesunkiai gausite prekybos centruose net gi šviežių, o bene visą žiemą – šaldytų. Spanguolių kisieliaus paruošimas 1. Spanguoles perrinkite, nuplaukite (šaldytas išimkite iš šaldiklio kiek anksčiau ir palikite atšilti), nuvarvinkite ir sutrinkite trintuve. Pertrinkite jas per sietelį, arba išspauskite per keliagubą marlę – taip gausite uogų skystį jau be sėklyčių ir odelių. 2. Užvirkite vandenį, ištirpinkite jame cukrų. Įmeskite gvazdikėlius ir vanilinį cukrų. Mmmmm, kaip kvepia!… 3. Krakmolą ištirpinkite nedideliame puodelyje užpylę šiek tiek šalto vandens (taip krakmolas nesušoks į gumuliukus), sumažinkite kaitrą ir, maišydami verdantį saldintą vandenį, supilkite krakmolo tirpalą. Jei naudosite 3 šaukštus krakmolo 1 litrui vandens, gausite kiek sutirštintą gėrimą, kurį vaikai džiugiai siurbs per šiaudelį, bet jeigu norite, kad vaikai semtų kisielių šaukštu, naudokite daugiau krakmolo. 4. Išjunkite plytelę ir supilkite į puodą išspaustų spanguolių sultis – tausokite spanguolių naudingąsias medžiagas ir nebevirinkite kisieliaus. Paragaukite, ar netrūksta saldumo, jei reikia, įdėkite dar šiek tiek cukraus ir išmaišykite, kad jis tikrai ištirptų. Išgriebkite gvazdikėlius, atšaldykite ir skanaukite! Skanaus, Mažyli!