Jeigu Jūsų mažyliui jau 7-8 mėnesiai ir bent porą savaičių jis skanauja mėsos, gydytoja greičiausiai patarė pradėti ragauti ir žuvies. Tai dar vienas naujas etapas mažylio mityboje. Kad ruošti makalaines su žuvimi būtų drąsiau, pateikiame keletą patarimų kaip tyrelėms paruošti žuvį. Šviežios žuvies ruošimas: • nuplaukite žuvį po tekančiu vandeniu, išskroskite, nuskuskite žvynus (jei reikia), pašalinkite odą ir dar kartą švariai nuplaukite. Žuvies nereikia labai smulkinti – geriau virkite nepjaustytą; • žuvį dėkite virti į nesūdytą verdantį vandenį arba troškinkite garuose ant silpnos ugnies (virti žuvį piene ar mirkyti grietinėlėje nerekomenduojama); • kai išvirs, išrinkite ašakas ir sutrinkite žuvį į tyrę kartu su daržovėmis ar kruopomis, galite smulkiai suplėšyti ją šakute, o ūgtelėjusiam ir mokančiam kramtyti mažyliui patiekti greta daržovių ar kruopų tyrės; • žuvis – labai greitai gendantis produktas, todėl šaldytuve nei šviežių, nei virtų žuvų nelaikykite ilgiau kaip parą; • stenkitės per kartą paruošti vieną porciją – pašildytos žuvies mažyliui duoti nerekomenduojama, be to, jos mažyliams pakanka skanauti 2 kartus per savaitę, bet ne 2 dienas iš eilės. Šaldytos žuvies ruošimas: • vertingiausia žuvis – šviežia, nes atšildant šaldytą žuvį dalis vertingų maistingųjų medžiagų pradingsta. Šaldytą žuvį atšildykite iš lėto kambario temperatūroje (ne vandenyje) ar šaldytuve; • atšildytą žuvį nuplaukite po tekančiu vandeniu, išskroskite, nuskuskite žvynus (jei reikia), pašalinkite odą ir dar kartą švariai nuplaukite. Dėkite žuvį į verdantį vandenį, troškinkite garuose arba sumalkite mėsmale ar elektriniu trintuvu, jei ketinate gaminti žuvų kukulaičius; • atšildytos žuvies negalima pakartotinai užšaldyti. Rekomenduojama žuvies paros norma Kūdikiai iki 1 metukų kasdien turėtų suvalgyti 10–50 g žuvies; 1,5–3 m. mažyliai – 60–70 g; 3–5 m. vaikai – iki 70–80 g žuvies per dieną.