Ar Jums kyla klausimas, kiek ilgai šaldytuve galima laikyti mėsą, varškę, žuvį ar kurį kitą produktą? Ar juos reikia laikyti originalioje pakuotėję? O jeigu pakuotė praimta? Ar laikymo trukmė trumpėja? Šioje dalyje rasite trumpus mūsų patarimus.
Produktai | Šaldytuve | Šaldiklyje | Patarimai |
Šviežia mėsa, mėsos faršas, dešrelės | Originalioje pakuotėje ar stikliniame / keramikiniame inde, uždengtame folija, patariama faršą ar šviežias jo dešreles laikyti 1-2 dienas.Šviežią mėsą geriausia ruošti iš karto arba užmarinuoti. Jeigu ketinate ją laikyti šaldytuve, supjaustykite, sudėkite į stiklinį, emaliuotą arba plastikinį indą ir pridenkite.Sandariai uždengti negalima, nes mėsa turi gauti oro. | Šaldymui skirtoje taroje – 2-3 mėn. | Jeigu šviežią mėsą arba žuvį laikote plastikiniuose maišeliuose, juos palikite pravirus arba pradurkite keletą skylučių.Jei mėsą ketinate šaldyti, pažymėkite įdėjimo į šaldiklį datą, kad žinotumėte, kad galiojimo laikas nepasibaigęs. Jei atšildę mėsą jaučiate nemalonų kvapą, jokiu būdu iš tokios negaminkite. |
Pjaustyta gabalėliais mėsa, mėsa kepsniams | Originalioje pakuotėje – 1-2 dienas arba stikliniame / keramikiniame inde, uždengtame folija – 3-4 dienas. | Šaldymui skirtoje taroje – 4-6 mėn. Mėsa šaldiklyje ilgiau išsilaikys šviežia, jeigu ją suvyniosite į aliuminio foliją arba pirmiau įvyniosite į sviestinį popierių ir tik tada – į aliuminio foliją. | Mėsa vakuuminiuose pakeliuose greičiau šlampa, todėl perdėkite ją į stiklinį ar keramikinį indą. Atidarę vakuuminę pakuotę, mėsą suvalgykite kuo greičiau. |
Žuvis | Sandariai uždarytoje taroje ar suvyniotą į foliją – 2-3 dienas, paprastai inde – ne ilgiau kaip 24 val. Šviežią žuvį laikykite šaldytuve +5 º C temperatūroje. | Į šaldiklį dėkite tik išvalytą žuvį, laikykite šaldymui skirtoje sandarioje taroje – iki 4 mėn. (baltą žuvį) ir iki 2 mėn. (riebią žuvį). | Kad kiti patiekalai neprisigertų žuvies kvapo, įvyniokite ją į sviestinį popierių ir įkiškite į plastikinį maišelį. |
Namuose ruoštas maistas, likučiai | Sandarioje taroje ar uždengtus, suvyniotus į foliją – 3-4 dienas. | Namuose ruoštą maistą galite užšaldyti 2-6 mėn. | Geriausia šaldyti maistą porcijomis, kad nereikėtų atšildyti viso kiekio. |
Pienas | Originalioje pakuotėje – iki nurodyto galiojimo laiko. Visada prieš gerdami pauostykite, ar nesijaučia rūgimo ženklų. | Nerekomenduojama. | |
Jogurtas | Originalioje pakuotėje (nepradarytas) – iki nurodyto galiojimo laiko, atidarytas – ne ilgiau kaip 7-10 dienų (geriau perpilti į stiklinę ar kokybiško plastiko tarą). | Stingdamas jogurtas keičia savo tekstūrą, todėl šaldyti jo nepatariama. | Rekomenduojame kaskart įsidėti jogurto į kitą indą (nevalgyti tiesiai iš indo, kuriame laikote, taip ilgiau išlaikysite šviežią). |
Kieti sūriai | Nepradėtus valgyti laikykite originalioje pakuotėje – atidarę pakuotę, likusį sūrį suvyniokite į maisto plėvelę. Atsižvelgdami į sūrio rūšį, laikykite šaldytuve nuo 2 sav. iki 2 mėn. | Nerekomenduojama, nes šaldant išgaruoja drėgmė, sūris sudžiūsta. Nebent sūrį galima sutarkuoti – jį galėsite laikyti iki 2 mėn. ir paskaninti ruošiamus padažus, troškinius. | Sūriai greitai prisigeria kitų produktų kvapo, todėl juos reikėtų laikyti sandariame inde arba suvyniotus į maistinę plėvelę, atokiau nuo kitų gaminių. Skirtingų rūšių sūrius reikėtų laikyti atskirai. |
Sviestas | Vidutiniškai iki 2 mėn. | Sandarioje pakuotėje – iki 12 mėn. | Sviestas labai sugeria įvairius kvapus, tad geriausia nusipirktą sviestą perdėti į specialiai sviestui laikyti skirtą tarą. |
Kiaušiniai | Mažyliui tinkami kiaušiniai turėtų būti ne senesni nei savaitės. Savo poreikiams juos šaldytuve galite laikyti iki 3 sav. | Nei virtų, nei žalių kiaušinių nešaldykite. | Kiaušinius laikykite jiems skirtoje lentynoje, šaldytuvo durelėse. Jei tokios nėra, sudėkite kiaušinius į plastikinį indą, laikykite vidurinėje šaldytuvo lentynoje. Nelaikykite kiaušinių apatinėje šaldytuvo dalyje, ten jiems – per šalta. Geriausiai kiaušinius laikyti sustatytus smaigaliais žemyn. Nelaikykite kiaušinių kartu su stipraus kvapo produktais (sūriu, silke, rūkyta dešra ir kt.), nes kiaušiniai labai sugeria pašalinius kvapus. |
Vaisiai, daržovės | Daržoves ir vaisius geriausia laikyti šaldytuvo apačioje esančiuose specialiuose stalčiuose. Šioje vietoje drėgmė gali siekti iki 90 proc. | Šaldykite nuplautas, susmulkintas ir porcijomis padalytas daržoves. | Neplaukite vaisių, daržovių prieš dėdami į šaldytuvą – jie gali pradėti pūti. Stalčiuose laikomas daržoves, vaisius ir šviežias žoleles išimkite iš polietileno maišelių. Juose patartina laikyti tik tas daržoves, kurios greitai netenka drėgmės, tarkim, salotas. |
Mamos pienukas | Šaldytuvo viduje (ne durelėse), iki 4 laipsnių temp., pienas gali būti laikomas iki 5 parų. | Šaldiklyje (-18 laipsnių temp.) mamos pienuką galima laikyti nuo 3 iki 6 mėn. | Užšaldytą pienuką prieš vartojimą būtinai atšildykite specialiame vaikų maisteliui šildyti skirtame šildytuve arba išėmę buteliuką iš šaldiklio, leiskite jam natūraliai atšilti, o tada jau pašildykite įprastu būdu, įstatę į šiltą vandenį. Atšildytą pienuką būtina suvartoti per 12 val. Antrą kartą jo užšaldyti jokiu būdu negalima. |