Morkos mažyliui

Morkose yra beveik 88 proc. vandens, angliavandenių, baltymų, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, fosforo, magnio, jodo, natrio, geležies), C, E, taip pat B grupės vitaminų, karoteno, fermentų, eterinių aliejų. Be to, morkose daug maistinių skaidulų, kurios aktyvina žarnyno veiklą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir detoksikuoja organizmą. Morka – viena pirmųjų daržovių, pradedančio skanauti kietąjį maistą mažylio racione. Virtą ir trintą morką galima valgyti nuo 6 mėn. (jei rekomenduoja gydytojas ir anksčiau), šviežiai spaustos morkų sultys galimos nuo 6–8 mėnesių. Duoti graužti morkytės patartina nuo 3 metukų, nes iki tol mažylis jos nemokės gerai sukramtyti. Išeitis – smulkiai sutarkuoti. Svoris: 1 vidutinio dydžio morka – 60–70 g. Sezoniškumas Lietuvoje: birželio–spalio mėn. SVARBU: – morkų sulčių (jų skiesti nereikia) rekomenduojama siūlyti mažyliui po valgio arba valgio metu; – morkose yra riebaluose tirpių vitaminų, kurie geriau pasisavinami įmaišius riebalų. Šaukštelį aliejaus įpilkite ir į tarkuotas morkas, ir į jų sultis.