Bulvės mažyliui

Bulvė mūsuose – daržovių karalienė. Būtent jos skonį mažyliai pirmiausia pajunta pradėdami skanauti kieto maisto. Bulvėse yra angliavandenių, baltymų, celiuliozės, mineralinių medžiagų, karoteno, B grupės vitaminų, taip pat K, PP, E, D ir C. Geriausias būdas išsaugoti vitaminus – bulves virti garuose su lupenomis. Svoris: 1 vidutinio dydžio bulvė – 80–100 g. Renkamės tinkamas: bulvės turi būti kietos, nesuvytusios, neįtrūkusios, mechaniškai nepažeistos, be daigų ir pašalinio kvapo. Sezoniškumas Lietuvoje: liepos–rugsėjo mėn. SVARBU: – mažyliai greitai įsisavina bulvėse esantį krakmolą ir kitas vertingas medžiagas tik tuomet, kai patiekalai yra ką tik pagaminti ir dar nespėję ataušti. Atvėsusiuose bulvių patiekaluose krakmolas pakinta, todėl prasčiau virškinamas; – virdami mažyliui makalainę, bulvių dėkite ne daugiau kaip pusę; – bulvėse beveik nėra riebalų, todėl jos tinka ir linkusiems pilnėti mažyliams; – tarkuoti ir kepti bulvių patiekalai (bulviniai blynai, cepelinai ir kt.) yra sunkiai virškinami, todėl nerekomenduojami mažyliams iki 3–4 metų; – gruzdintos bulvytės, bulvių traškučiai ikimokyklinio amžiaus vaikams apskritai nerekomenduojami , o vaikams iki 3 metų – griežtas NE.