Artėja lietuviškų agurkų sezonas. Jau tuoj mažyliai galės skanauti tiesiai iš močiutės lysvės nuskintą gėrybę. Nors atrodo labai nekalta, lengva ir vandeninga daržovė, ir joje yra vitaminų. Agurkuose yra labai daug vandens ir šiek tiek vitaminų A, C, B, PP, taip pat angliavandenių, kalcio, natrio, kalio, fosforo ir organinių rūgščių. Šviežių agurkų mažyliai gali ragauti nuo 9–10 mėnesio. Raugintų ar marinuotų, anot medikų, nereikėtų siūlyti iki 3 metukų, o linkusiam į alergijas – nuo 4–5 metų. Iš patirties žinome, kad raugintus ir marinuotus agurkus, vaikai mėgsta, todėl jeigu juos rauginote namuose, nieko labai blogo nenutiks, jeigu mažylis vieną kitą raugint agurką paragaus ir anksčiau nei 3 metų. Siūlydami agurką kūdikiui, nepamirškite jo gerai nuplauti ir nulupti žievės (joje kaupiasi nitratai, be to, mažylis gali ja užspringti). Kol mažylis išmoks kramtyti, agurką sutarkuokite. Galite pasiūlyti ir tyrės su kitomis daržovėmis arba agurkų sulčių. Renkamės tinkamus: geriausi yra nedideli, tiesūs, šviesesni (tamsi žievė rodo kartumą), lygūs, nesusiraukšlėję, neapvytę ir kieti agurkai, be gelsvų dėmių, neturintys grubių dygliukų. Prieš tarkuodami ar pjaustydami paragaukite, ar agurkas nėra kartus. Šaldytuve agurkus galite laikyti iki 5 parų, geriausia – uždarame inde ar polietileniniuose maišeliuose. Neplauti agurkai išsilaiko ilgiau, todėl plaukite juos tik prieš vartodami. SVARBU: agurkai gerina apetitą, bet gali pūsti pilvuką ir laisvinti vidurius.