Kūdikio primaitinimas atsižvelgiant į amžiaus tarpsnius

  5-6 mėn. – primaitinimo startas • daržovių – kruopų tyrė turi būti grietinės tirštumo, be gumuliukų, valgoma šaukšteliu, t.y. paruošta blenderiu. • jei mažylis tarsi springtų – atskieskite tyrę virintu vandenuku, kuriame virė daržovės. 7-8 mėn. • mokome mažylį trinti maistą dantenomis, treniruoti kalbai reikalingus organus ir pereiname prie grubiau pertrinto maisto – daržoves, kruopas, vaisius triname šakute, tuo tarpu mėsą dar smulkiname blenderiu ar mėsmale. • jau galime išdrąsėti mažyliui duoti netrapų riestainį – „baranką“, obuolio skiltelę (be žievelės, sėklų), gabalėliais pjaustytą virtą morką, bulvę, brokolį, žiedinį kopūstą ar bananą, avokadą. Taip laviname smulkiąją motoriką, svarbią jo kalbai vystytis. • mažyliams pamažu atsiranda noras valgyti patiems – nepraleiskit šio tarpsnio, kai mažylis bando kramtyti – uždelsę su vienalytėmis tyrelėmis ilgainiui turėsite sunkumų. • pats laikas mažyliui duoti į rankas plastikinį šaukštelį ir leisti pačiam kabinti tyrelę iš lėkštės. • leidžiam mažyliui gerti iš puodelio su snapeliu – laikas, jei mažylis jau tvirtai sėdi. 9 mėnuo • pats metas atpratinti mažylį nuo buteliuko (laiko iki pirmojo gimtadienio – visai nedaug) – vėliau bus tik sunkiau, nes noras čiulpti žinduką ilgainiui tik stiprės. • maistas – smulkiai pjaustomas, kapojamas, rupiau sugrūdamas. Su mėsa dar galime neskubėti – nors minkštą mėsytę jau galime duoti ir plonai pjaustytą. 10-12 mėnuo • mažylis mokosi suimti daiktus trimis pirštukais, ir toliau leiskite pačiam imti gabalėliais pjaustytą maistą – virtas morkas, burokėlius, makaronus. • tokio amžiaus mažylis jau pats mokosi valgyti šaukšteliu (pradžiai – parodant ar prilaikant rankytę, ilgainiui – leidžiant patiems). Mėsą jau galime drąsiau smulkinti peiliu, nes artėjant pirmajam gimtadieniui ir dantų burnytėje vis daugiau. 1-3 metai • mažylis pradeda mokytis valgyti šakute. • tik supjaustykime viską smulkiais gabaliukais. • mažylis pamažu pradeda skanauti prie šeimos stalo, t.y. skanauti maistą, kurį valgo visa šeima – tik žinoma, be aštrių prieskonių, druskos, cukraus, o kuo daugiau „tikrojo“ – neapdoroto maisto. Dar daugiau patarimų apie primaitinimą, receptai nuo pirmųjų tyrelės šaukštų ir dar daugiau – mūsų knygoje „Mažylio receptai“