Jokių saldumynų, maistas be druskos ir gaminamas specialiai. Tokiomis mitybos taisyklėmis vadovaujasi dainininkė, televizijos laidos „Mes pačios“ vedėja Nijolė Pareigytė-Rukaitienė gamindama maistą 2,2 m. dukrai Patricijai. Kaip dukrą maitino kūdikystėje, ką mergaitė mėgsta valgyti dabar ir kokie moters patarimai kitoms jaunoms mamoms, sužinosite perskaitę šį interviu.

Ar ilgai maitinote dukrą savo pienu?
Kūdikio maitinimas savo pienu – didžiausia laimė. Dar ir dabar, kai dukrai jau daugiau nei dveji metai, labai pasiilgstu jos glaudimosi prie krūties. Maitinau Patriciją metus ir labai pergyvenau, kad reikės nutraukti maitinimą. Kaip tik ruošėmės kelionei į Tenerifę ir buvau nusprendusi, kad ten žindyti ir baigsiu. Kadangi buvau apsisprendusi, išvykus atostogauti pieno savaime ėmė mažėti ir mes maitinimą mamos pienu baigėme. Paprastai ir neskausmingai. Todėl visoms naujoms mamos patariu niekada neužprogramuoti savęs, kad neturėsite pieno ar negalėsite maitinti savo vaiko, nes visa tai priklauso tik nuo jūsų noro ir nusiteikimo. Jeigu kartosite sau, kad nenoriu, nebegaliu ar pavargau, tai jo ir mažės. Svarbu norėti maitinti savo naujagimį ir tada visada galėsite tai daryti pačios.

Ar jos primaitinimo kietu maistu pradžią atsimenate šviesiai ar buvo vargo?
Man vaiko mitybos tema buvo labai įdomi. Daug skaičiau, domėjausi kaip ir kada reikėtų primaitinti mažylę, su mamom bendravau. Kadangi visos mūsų valgytos daržovės buvo mamos augintos, aš labai norėjau, kad dukra viską paragautų. Man taip gražu būdavo, kai vaikas suvalgo tą bulvytės tyrelę, tada morkytę. Aišku, visko buvo. Ir labiau valgių dienų, ir mažiau, bet košes pagardindavau savo pienu, todėl dukra noriai pažindindavosi su naujais skoniais. Kiek sunkiau sekėsi su mėsos įvedimu, bet įveikėme ir tai. Žodžiu, šį laikotarpį atsimenu labai šviesiai. Dar dabar pamenu, kaip džiaugiausi, kai pirmą kartą dukra suvalgė visą košę.

Ar mažylei, kol ji dar buvo visai maža, gamindavote pati, ar pirkdavote ir jau paruoštas tyreles?
Paruoštas tyreles pirkau vos kelis kartus. Esu ir buvau labai nepatikli, todėl stengiausi gaminti pati. Jeigu negalėdavau aš, padėdavo mama ar anyta. Didelis pagalbininkas man buvo ir „Mažylio receptų“ kyga. Todėl ir kitoms mamoms patariu pabandyti gaminti ir netingėti. Nes tai yra greita, skanu ir sveika.

Kokių gudrybių imdavotės / imatės dabar, kai dukra kažko atsisako ar visai nenori valgyti?
Vaiko maitinimas – iššūkis mamoms ir tikra protinė mankšta. Tekdavo imtis visokių gudrybių ir man. Dabar jau paprasčiau: įjungi filmuką ir valgo. Anksčiau ir žaislai, ir dainos buvo mūsų pagalbininkai valgant. Dabar tik aptingau. Nors vis pagalvoju, kad bloga mama esu, jei filmukus leidžiu žiūrėti valgančiai. Bet guodžiuosi tuo, kad parenku gražius, šviesius, pamokančius. Tuo pačiu auklėju, pasakoju.

Ar dabar dukrai dar gaminate atskirai, ar ji valgo bendrą šeimos maistą?
Jai dabar dveji metai ir du mėnesiai, tačiau vis dar gaminu jai atskirai. Patricijos maistas – vis dar be druskos ir tik iš pačių geriausių, kruopščiai atrinktų produktų. Sau gaminame paprasčiau.

Ar vadovaujatės kokiomis mitybos taisyklėmis gamindama vaikui maistą: turite valgymo rėžimą, derinate maistą, ribojate saldumynus ir t.t.?
Saldainiams – griežtas ne. Kol kas mūsų dukra nėra ragavusi jokių saldainių. Mūsų saldainiai yra įvairūs džiovinti vaisiai, datulės, figos. Arbatas geriam nesaldintas, racione nėra ir jokių limondų. Rytais Patricija vis dar geria pieną ir valgo vėlyvus puryčius. Todėl darželis mums ne pakeliui.

Ar su vaiku užsukate pavalgyti į kavinės ar duodate tik namie gamintą maistą?
Kavinėse su dukra nevalgome. Tik kartais savo restorane leidžiu ką užkąsti (Nijolė ir jos vyras Kaune yra atidarę restoraną “Cerca del Castillo” – aut.past.). Žinau, kad čia maistas šviežias, ką tik pagamintas. Jeigu labai reikia, tai restorane pamaitinu ją sriuba ar kokiu troškiniu. Bet šiaip kasdien gaminame namie ir atskirai jai. Mano anyta yra kulinarė, tad jeigu Patricijai negaliu šviežio maisto pagaminti aš, jį paruošia kas kitas.

Kokie mėgstamiausi jūsų dukros patiekalai?
Mažoji labai mėgsta vištienos kotletukus, valgo įvairias sriubas: špinatų, rūgštynių, sultinius. Bet sriuboje kukuliai būtini. Pusryčiams skanauja avižų košytę su bananais, cinamonu ir sviestu. Mėgsta ir varškę. Valgo ir natūralų jogurtą, tik į jį būtinai įtarkuoju obuolį iš mamos sodo.

Ar leidžiate dukrai Jums pagelbėti virtuvėje. Kokius darbus patikite? Kokius patiekalus mėgstate kartu gaminti?
Dar ne, per maža ji. Bet savo žaislinėje virtuvėlėje mielai šeimininkauja.

Ką patartumėte kitoms jaunoms mamytėms, norinčioms skaniai ir sveikai maitinti savo mažylius?
Pirmiausia tai tikrai patariu netingėti ir gaminti vaikams maistą namie. Taip pat labai svarbu verdant sriubytes nemesti į puodą visko iš karto ir nemaišyti labai daug skirtingų daržovių. Geriau pasirinkite tris ar keturias daržoves, o į puodą pirmiausia dėkite ilgiausiai verdančias. Daržovių jokiu būdu nepervirkite, kad sriuboje jos būtų traškios. Ir tyrelių, košių jokiu būdu nesaldinkite medumi ar cukrumi. Tam puikiai tinka vaisiai. O taip pat labai rekomenduoju įsigyti garpuodį, nes tai – didžiulis pagalbininkas virtuvėje, ypač gaminant maistą mažiesiems.