Rudens daržovės ir vaisiai

Spalvos gamtoje, spalvos turguje ir mūsų virtuvėje. Kokias daržoves ir kokius vaisus reikėtų valgyti spalio mėnesį, netrukus priminsime. Orai po truputį vėsta, norisi daugiau šilto maisto, todėl virkite sriubas, troškinius, gaminkite įvairius apkepus ir kitus patiekalus orkaitėje. O desertų gardumas…Obuolių, kriaušių, moliūgų, morkų pyragai ar keksiukai tikrai bus įvertinti ne tik mažylių. Pabandykite. Šį mėnesį drąsiai pirkite visus toliau aprašomus produktus. Salotos. Jose yra angliavandenių, baltymų, vitaminų A, C, B, E, PP, karoteno, geležies, kalio, kalcio, magnio, folio rūgšties. Špinatai. Juose yra lengvai virškinamų baltymų, daug C, P, K, E, B grupės vitaminų, folio rūgšties ir karoteno, taip pat jodo, mineralinių medžiagų (geležies, fosforo, magnio, kalio, natrio, kalcio). Cukinijose gausu vitamino E, C, B grupės vitaminų, taip pat pektinų, angliavandenių, natrio, kalio, vario, magnio, kalcio, geležies ir kitų mineralinių medžiagų. Cukinijos greitina medžiagų apykaitą, stiprina raumenis, širdį, šalina iš organizmo vandenį, aktyvina raumenų ir smegenų darbingumą. Žiediniuose kopūstuose gausu geležies, fosforo, vitaminų A, C, taip pat B grupės vitaminų ir net kalcio. Nepamirškite, kad neseniai nuskinti ir baltieji, raudoniei kopūstai. Jais taip pat galite paįvairinti rudens pietų ar vakarienės stalą. Burokėliuose yra beveik visų vaiko organizmui reikalingų medžiagų: vitaminų (C, PP, B grupės), mineralų (fosforo, kalio, magnio, geležies) ir mikroelementų (jodo, boro, stroncio, vario). Burokėliai gerina medžiagų apykaitą, skatina kraujo gamybą. Morkos. Jose yra beveik 88 proc. vandens, angliavandenių, baltymų, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, fosforo, magnio, jodo, natrio, geležies), C, E, taip pat B grupės vitaminų, pantoteno rūgšties, karoteno, fermentų, eterinių aliejų. Be to, morkose daug maistinių skaidulų, kurios aktyvina žarnyno veiklą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir detoksikuoja organizmą. Grybai – maistingi, turi baltymų, B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų (fosforo, geležies, cinko, jodo, magnio ir t. t.). Moliūgai. Moliūguose yra vitamino A, beta karoteno, kalio, geležies. Juose gausu ląstelienos, todėl ši daržovė lengvai virškinama, nekaloringa. Bulvės. Jose yra angliavandenių, baltymų, celiuliozės, mineralinių medžiagų, karoteno, B grupės vitaminų, taip pat K, PP, E, D ir C. Geriausias būdas išsaugoti vitaminus – bulves virti garuose su lupenomis. Svogūnai. Juose yra angliavandenių, mineralinių medžiagų ir vitaminų, bet naudingiausias juose – eterinis aliejus, turintis antiseptinių ypatybių. Raudonieji svogūnai – švelnesnio skonio. Česnakai – aštraus kvapo ir skonio daržovė. Rekomenduojama naudoti kaip prieskonį. Senoliai sakydavo, kad česnakas – vaistas nuo visų ligų. Česnakuose yra vitamino C ir net kelių B grupės vitaminų. Ypač vertingi česnake esantys eteriniai aliejai, kurie veikia kaip antiseptikai. Spalio mėnesio vaisiai. Svarainiuose gausu vitamino C, taip pat organinių rūgščių, pektinų, rauginių ir mineralinių medžiagų, vaisių žievelėse yra eterinio aliejaus, o sėklose – riebiojo aliejaus, krakmolo. Citrinose labai daug vitamino C, taip pat gausu pektinų, kalio, kalcio, P, B grupės vitaminų, karoteno. Kriaušės – vaisiai, kuriuose yra daug vandens, mažai vitamino C, taip pat kalio, folio rūgšties. Taip pat kriaušėse yra maistinių skaidulų, kurios aktyvina žarnyno veiklą. Obuoliai. Juose daug B grupės vitaminų, taip pat C ir PP, karotino, kalio, pektino. Vynuogės – turtingos vitaminu C ir mineralinėmis medžiagomis – kaliu, fosforu, kalciu, magniu. Riešutai sudėtyje turi daug baltymų, riebalų, angliavandenių, taip pat – kitų mineralinių medžiagų (kalio, fosforo), mikroelementų (kobalto, vario, nikelio, manganas) ir vitaminų (A, B grupės, o šviežiuose nekepintuose riešutuose yra vitamino C). Jeigu keliausite kur šilčiau, atkreipiame dėmesį, kad po truputį prasideda persimonų ir kaštainių sezonas.