Vaisiai ir daržovės rugsėjį.

Rugsėjis – tas mėnuo, kai šviežių vaisių ir daržovių, net ir Lietuvoje būna tiek, kad iš sodų ir daržų sunku juos vienu kartu parsivežti. Todėl mes, ir mitybos specialistai, bent dabar rekomenduojame tikrai nepirkti jokių atvežtinių ir toli užaugintų gėrybių, o mėgautis sezoninėmis gėrybėmis, t. y. tuo, ką taip gardžiai išaugino vietos ūkininkai. Kad būtų lengviau, pateikiame sąrašą daržovių, vaisių, uogų, kurių be vargo rugsėjį rasite močiutės ar tetos darže, sode, ar vietos turgelyje. Ant prekystalių šį mėnesį dar rasite ir vasaros derliaus ir jau prasidėjusių rudens gėrybių. Česnakai – aštraus kvapo ir skonio daržovė. Rekomenduojama naudoti kaip prieskonį. Senoliai sakydavo, kad česnakas – vaistas nuo visų ligų. Česnakuose yra vitamino C ir net kelių B grupės vitaminų. Ypač vertingi česnake esantys eteriniai aliejai, kurie veikia kaip antiseptikai. Morkos. Jose yra beveik 88 proc. vandens, angliavandenių, baltymų, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, fosforo, magnio, jodo, natrio, geležies), C, E, taip pat B grupės vitaminų, pantoteno rūgšties, karoteno, fermentų, eterinių aliejų. Be to, morkose daug maistinių skaidulų, kurios aktyvina žarnyno veiklą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir detoksikuoja organizmą. Kopūstai (žiediniai kopūstai, brokoliai). Šiose daržovėse gausu vitaminų C, B, geležies, kalio, kalcio, kitų mineralų. Agurkai. Juose daug vandens ir šiek tiek vitaminų A, C, B, PP, taip pat angliavandenių, kalcio, natrio, kalio, fosforo ir organinių rūgščių. Svogūnai. Juose yra angliavandenių, mineralinių medžiagų ir vitaminų, bet naudingiausias juose – eterinis aliejus, turintis antiseptinių ypatybių. Raudonieji svogūnai – švelnesnio skonio. Pupos – maistingos ankštinės daržovės. Jose yra lengvai įsisavinamų angliavandenių, vitamino C, B grupės vitaminų, aminorūgščių. Grybai – maistingi, turi baltymų, B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų (fosforo, geležies, cinko, jodo, magnio ir t. t.). Salotos. Jose yra angliavandenių, baltymų, vitaminų A, C, B, E, PP, karoteno, geležies, kalio, kalcio, magnio, folio rūgšties. Baklažanai. Turi daug skaidulinių medžiagų, vitaminų A ir C, folio rūgšties, geležies, kalcio, magnio, kalio, cinko, vario, mangano, mažai riebalų. Šios daržovės turi daug antioksidantų ir ląstelienos, gerinančios virškinimą. Bulvės. Jose yra angliavandenių, baltymų, celiuliozės, mineralinių medžiagų, karoteno, B grupės vitaminų, taip pat K, PP, E, D ir C. Geriausias būdas išsaugoti vitaminus – bulves virti garuose su lupenomis. Paprikos. Jose gausu angliavandenių, baltymų, organinių rūgščių, eterinių aliejų, mineralinių medžiagų, įvairių vitaminų: C, B grupės, E, D, P. Pomidorai – daržovės, kuriose daug vitamino C ir karoteno, vitamino PP ir B grupės vitaminų. Juose gausu kalio, kiek mažiau magnio, kalcio, fosforo, geležies, jodo, vario, cinko ir fluoro. Salierai – naudinga ir maistinga daržovė. Lapuose yra vitamino A, stiebuose – B ir C. Taip pat juose yra kalio, magnio, geležies, folio. Cukinijos. Jose gausu vitamino E, C, B grupės vitaminų, taip pat pektinų, angliavandenių, natrio, kalio, vario, magnio, kalcio, geležies ir kitų mineralinių medžiagų. Cukinijos greitina medžiagų apykaitą, stiprina raumenis, širdį, šalina iš organizmo vandenį, aktyvina raumenų ir smegenų darbingumą. Šį mėnesį, kai rudeniškai gaivai ir trumpėjantiems vakarams, vietos mūsų kasdienybėje dar nenori užleisti vasariška saulutė, ant turgavietės prekystalių dar galime rasti paskutinių slyvų, presikų, miško uogų. Kriaušės – vaisiai, kuriuose yra daug vandens, mažai vitamino C, taip pat kalio, folio rūgšties. Taip pat kriaušėse yra maistinių skaidulų, kurios aktyvina žarnyno veiklą. Obuoliai. Juose daug B grupės vitaminų, taip pat C ir PP, karotino, kalio, pektino. Vynuogės – turtingos vitaminu C ir mineralinėmis medžiagomis – kaliu, fosforu, kalciu, magniu. Gervuogės. Jose gausu vitaminų C, B, provitamino A, taip pat – kalio, vario, mangano, ląstelienos ir cukraus. Slyvos. Jose gausu vitaminų C, B, kalio, vario, taip pat – cukraus, pektinų. Riešutai sudėtyje turi daug baltymų, riebalų, angliavandenių, taip pat – kitų mineralinių medžiagų (kalio, fosforo), mikroelementų (kobalto, vario, nikelio, mangano) ir vitaminų (A, B grupės, o šviežiuose nekepintuose yra vitamino C). Jeigu rudenį planuojate atostogas pietuose, atminkite, kad ten baigiasi persikų ir prasideda citrinų, figų, pirmųjų granatų sezonas. Tęsiasi melionų, arbūzų sezonas.