Kulinarinė knyga vaikams „Samčio burtai“

Žaismingame, gardžiame ir šiek tiek stebuklingame vakarėlyje pristatyta nauja kulinarinė knyga vaikams „Samčio burtai“. Knygos autorės Rūta Kanopkienė, Ilma Paluckė ir Jurgita Surplienė, anksčiau išleidusios bestseleriu tapusią vaikų maisto bibliją „Mažylio receptai“, savo šeimų, žinomų žmonių ir bičiulių būryje pristatė naują savo darbą. „Mūsų mažyliai, įkvėpę knygos „Mažylio receptai“ atsiradimą, jau paaugo ir patys mielai sukiojasi virtuvėje: tepa sumuštinius, pjausto daržoves troškiniui, skuta bulves, minko tešlą ir daro daug kitų mielų darbelių. Mūsų ištikimiausios skaitytojos – mamos – vis klausia, kada bus kita knyga. Taigi, mažiems virtuvės burtininkams, smalsiems skonių ir kvapų atradėjams ir skirta knygelė „Samčio burtai“, – sakė knygos autorės. Įkvėptos vaikystės prisiminimų ir savo vaikų, knygos autorės drauge su maisto patirties kūrėjomis, dizaino studija „Less Table“ surengė vakarėlį po stalu – ten, kur vyksta įdomiausi vaikystės žaidimai. Mažieji renginio svečiai keliavo paslaptingais takeliais, sekdami skonio ir kvapo nuorodomis žvejojo skanėstus stebuklų lazdelėmis, stebuklingu samčiu iš akvariumo sėmė gardų gėrimą, fotografavosi ir žaidė, visoms pramogoms burtų lazdele dirigavo Žygis Stakėnas. Knyga „Samčio burtai“ – tai trumpos istorijos ir paprasti receptai mažiesiems virtuvės burtininkams. Pagrindiniai knygos herojai – dvyniai Adelė ir Benas. Jų mama, kaip ir daugumos vaikų mamos, šiek tiek – stebukladarė. Maži mamos stebuklai gimsta virtuvėje. Mama vaikams atskleidžia savo burtų paslaptį ir dvyniai imasi pirmųjų savo bandymų virtuvėje. Knyga paskatins vaikus domėtis sveika mityba ir maisto gaminimu, pažadins prigimtinį jų smalsumą, padės vaikams ugdyti įvairius pojūčius ragaujant, uostant, pažįstant įvairius maisto produktus ir tekstūras. Ši knyga pravers ir tėveliams – juk maisto gaminimas kartu su vaikais yra smagus ir kokybiškas laiko leidimas su šeima. „Samčio burtuose“ pateikta daugiau nei 20 paprastų, bet gardžių receptų, seilė tįsta žiūrint į Aidos Chlebinskaitės nuotraukas, o vaizduotę džiugina smagūs Jono Vėgėlės piešiniai. Vaikui peržvelgus aiškiai nupieštus patiekalo gaminimo žingsnius, rankelės pačios tiesiasi link reikalingų daiktų ir maisto produktų. Specialistai apie knygą: „Mamos dažnai klausia, kokių lavinamųjų žaislų nupirkti vaikams. Nors sudaromi geriausių žaislų sąrašai, tačiau daug svarbiau laikas, kurį praleidžiame kartu su vaiku. Virtuvė – tai tikrų tikriausia stebuklų vieta, kur, sudėję kelis dalykus į visumą, gauname ką nors visiškai nauja. Be to, vaiko eksperimentai virtuvėje padeda vystytis jo savarankiško pažinimo procesams ir gebėjimams.“ Gintarė Pupinytė, vaikų raidos psichologė „Teisingi valgymo įpročiai – vienas pagrindinių puikios savijautos elementų. Tyrimais įrodyta, kad tinkamai valgantis vaikas yra sveikesnis, geriau auga, juda, geriau mokosi, lengviau susikaupia. Vaikai kartoja tai, ką daro jų tėveliai, vyresni broliukai ir sesutės. Tad pats geriausias būdas išugdyti tinkamus vaiko valgymo įpročius – rodyti savo pavyzdžiu, sudominti sveiku maistu, įtraukti juos į maisto auginimą, pasirinkimą ir gaminimą.“ Lina Barauskienė, valgymo įpročių koregavimo centro „Valgymas.lt“ vadovė, gydytoja dietologė