Maisto laikymo šaldytuve patarimai

Ar Jums kyla klausimas, kiek ilgai šaldytuve galima laikyti mėsą, varškę, žuvį ar kurį kitą produktą? Ar juos reikia laikyti originalioje pakuotėję? O jeigu pakuotė praimta? Ar laikymo trukmė trumpėja? Šioje dalyje rasite trumpus mūsų patarimus.

Produktai Šaldytuve Šaldiklyje Patarimai
Šviežia mėsa, mėsos faršas, dešrelės Originalioje pakuotėje ar stikliniame / keramikiniame inde, uždengtame folija, patariama faršą ar šviežias jo dešreles laikyti 1-2 dienas.Šviežią mėsą geriausia ruošti iš karto arba užmarinuoti. Jeigu ketinate ją laikyti šaldytuve, supjaustykite, sudėkite į stiklinį, emaliuotą arba plastikinį indą ir pridenkite.Sandariai uždengti negalima, nes mėsa turi gauti oro. Šaldymui skirtoje taroje – 2-3 mėn. Jeigu šviežią mėsą arba žuvį laikote plastikiniuose maišeliuose, juos palikite pravirus arba pradurkite keletą skylučių.Jei mėsą ketinate šaldyti, pažymėkite įdėjimo į šaldiklį datą, kad žinotumėte, kad galiojimo laikas nepasibaigęs. Jei atšildę mėsą jaučiate nemalonų kvapą, jokiu būdu iš tokios negaminkite.
Pjaustyta gabalėliais mėsa, mėsa kepsniams Originalioje pakuotėje – 1-2 dienas arba stikliniame / keramikiniame inde, uždengtame folija – 3-4 dienas. Šaldymui skirtoje taroje – 4-6 mėn. Mėsa šaldiklyje ilgiau išsilaikys šviežia, jeigu ją suvyniosite į aliuminio foliją arba pirmiau įvyniosite į sviestinį popierių ir tik tada – į aliuminio foliją. Mėsa vakuuminiuose pakeliuose greičiau šlampa, todėl perdėkite ją į stiklinį ar keramikinį indą. Atidarę vakuuminę pakuotę, mėsą suvalgykite kuo greičiau.
Žuvis Sandariai uždarytoje taroje ar suvyniotą į foliją – 2-3 dienas, paprastai inde – ne ilgiau kaip 24 val. Šviežią žuvį laikykite šaldytuve +5 º C temperatūroje. Į šaldiklį dėkite tik išvalytą žuvį, laikykite šaldymui skirtoje sandarioje taroje – iki 4 mėn. (baltą žuvį) ir iki 2 mėn. (riebią žuvį). Kad kiti patiekalai neprisigertų žuvies kvapo, įvyniokite ją į sviestinį popierių ir įkiškite į plastikinį maišelį.
Namuose ruoštas maistas, likučiai Sandarioje taroje ar uždengtus, suvyniotus į foliją – 3-4 dienas. Namuose ruoštą maistą galite užšaldyti 2-6 mėn. Geriausia šaldyti maistą porcijomis, kad nereikėtų atšildyti viso kiekio.
Pienas Originalioje pakuotėje –  iki nurodyto galiojimo laiko. Visada prieš gerdami pauostykite, ar nesijaučia rūgimo ženklų. Nerekomenduojama.  
Jogurtas Originalioje pakuotėje (nepradarytas) – iki nurodyto galiojimo laiko, atidarytas – ne ilgiau kaip 7-10 dienų (geriau perpilti į stiklinę ar kokybiško plastiko tarą). Stingdamas jogurtas keičia savo tekstūrą, todėl šaldyti jo nepatariama. Rekomenduojame kaskart įsidėti jogurto į kitą indą (nevalgyti tiesiai iš indo, kuriame laikote, taip ilgiau išlaikysite šviežią).
Kieti sūriai Nepradėtus valgyti laikykite originalioje pakuotėje – atidarę pakuotę, likusį sūrį suvyniokite į maisto plėvelę. Atsižvelgdami į sūrio rūšį, laikykite šaldytuve nuo 2 sav. iki 2 mėn. Nerekomenduojama, nes šaldant išgaruoja drėgmė, sūris sudžiūsta. Nebent sūrį galima sutarkuoti – jį galėsite laikyti iki 2 mėn. ir paskaninti ruošiamus padažus, troškinius. Sūriai greitai prisigeria kitų produktų kvapo, todėl juos reikėtų laikyti sandariame inde arba suvyniotus į maistinę plėvelę, atokiau nuo kitų gaminių. Skirtingų rūšių sūrius reikėtų laikyti atskirai.
Sviestas Vidutiniškai iki 2 mėn. Sandarioje pakuotėje – iki 12 mėn. Sviestas labai sugeria įvairius kvapus, tad geriausia nusipirktą sviestą perdėti į specialiai sviestui laikyti skirtą tarą.
Kiaušiniai Mažyliui tinkami kiaušiniai turėtų būti ne senesni nei savaitės. Savo poreikiams juos šaldytuve galite laikyti iki 3 sav. Nei virtų, nei žalių kiaušinių  nešaldykite. Kiaušinius laikykite jiems skirtoje lentynoje, šaldytuvo durelėse. Jei tokios nėra, sudėkite kiaušinius į plastikinį indą, laikykite vidurinėje šaldytuvo lentynoje. Nelaikykite kiaušinių apatinėje šaldytuvo dalyje, ten jiems – per šalta. Geriausiai kiaušinius laikyti sustatytus smaigaliais žemyn. Nelaikykite kiaušinių kartu su stipraus kvapo produktais (sūriu, silke, rūkyta dešra ir kt.), nes kiaušiniai labai sugeria pašalinius kvapus.
Vaisiai, daržovės Daržoves ir vaisius geriausia laikyti šaldytuvo apačioje esančiuose specialiuose stalčiuose. Šioje vietoje drėgmė gali siekti iki 90 proc. Šaldykite nuplautas, susmulkintas ir porcijomis padalytas daržoves. Neplaukite vaisių, daržovių prieš dėdami į šaldytuvą – jie gali pradėti pūti. Stalčiuose laikomas daržoves, vaisius ir šviežias žoleles išimkite iš polietileno maišelių. Juose patartina laikyti tik tas daržoves, kurios greitai netenka drėgmės, tarkim, salotas.
Mamos pienukas Šaldytuvo viduje (ne durelėse), iki 4 laipsnių temp., pienas gali būti laikomas iki 5 parų. Šaldiklyje (-18 laipsnių temp.) mamos pienuką galima laikyti nuo 3 iki 6 mėn. Užšaldytą pienuką prieš vartojimą būtinai atšildykite specialiame vaikų maisteliui šildyti skirtame šildytuve arba išėmę buteliuką iš šaldiklio, leiskite jam natūraliai atšilti, o tada jau pašildykite įprastu būdu, įstatę į šiltą vandenį. Atšildytą pienuką būtina suvartoti per 12 val. Antrą kartą jo užšaldyti jokiu būdu negalima.