Būtų idealu, jei galėtume maisto ruošoje naudoti tik tuos produktus, kuriuos išsikasėme savo daržo lysvėje, nuskynėme nuo savo sode augančio medžio ar patys sužvejojome kokiame vandens telkinyje. Tačiau dauguma mūsų įvairius maisto produktus perkame maisto prekių parduotuvėse ar turgelyje ir ne vienai dienai, todėl vargu ar apsietume be visiems reikalingo išradimo – šaldytuvo.

Tačiau ar žinote pagrindines maisto laikymo šaldytuve / šaldiklyje taisykles, kad maistas kuo ilgiau išliktų šviežias, išlaikytų savo gerąsias maistines savybes ir kuo mažiau jo atsidurtų šiukšlių dėžėje? Jeigu kartais kyla klausimų – dėti ar ne tam tikrą vaisių ar daržovę į šaldytuvą, tikimės, kad perskaitę mūsų publikacijų ciklą apie didįjį pagalbininką ŠALDYTUVĄ, atsakymus į rūpimus klausimus tikrai atrasite.

Šaldytuvo zonos

Šaldytuvo skyriai Temperatūra „TAIP“ produktams Pastaba
Šaldiklis -18 / -25 laipsniai
  • – Supakuoti užšaldyti produktai (pusgaminiai, ledai, daržovės) – viršutiniame šaldiklio stalčiuje;
  • – mėsa ir žuvis, hermetiškuose induose užšaldyti produktai (prieskoniai, daržovės, uogos) – apatiniame šaldiklio stalčiuje.
Jei planuojate šaldyti pagamintus patiekalus, stipriai jų nesūdykite ir nedėkite daug prieskonių, mat juos atšildžius sklis stiprus kvapas, o patiekalai taps aštrūs.
Arčiausiai šaldiklio esanti lentyna, vieta prie galinės šaldytuvo sienelės +2 / -4 laipsniai Greičiausiai gendantys produktai:

  • – šviežia mėsa;
  • – šviežia žuvis;
  • – pieno produktai (pienas, varškė, grietinė, grietinėlė, varškės sūris);
  • – pusgaminiai;
  • – kremai;
  • – tortai;
  • – pyragai su įdarais.
Toliausiai nuo šaldiklio esanti lentyna +6 / +8 laipsniai
  • – Virti, troškinti, rūkyti mėsos gaminiai;
  • – sriubos;
  • – pagaminti patiekalai, nesuvalgyto maisto likučiai;
  • – kiaušiniai (jei netelpa durelių lentynose, specialiai jiems skirtuose dėkluose.
Maisto produktus, linkusius sugerti kitų produktų kvapą (sūris, sviestas), laikykite sandariuose induose ar įvyniotus į maistinę plėvelę.
Durelių lentynos +9 / +10 laipsniai
  • – Skysčiai buteliuose;
  • – kiaušiniai.

Pieno produktus geriau laikykite šalčiausioje lentynoje, o ne šaldytuvo durelėse.
Stalčiai maisto produktams, šviežioji, nulinė („biofresh“) zona Palaikoma pastovi – 0 arba arti 0 laipsnių temperatūra.
  • – Šviežios daržovės, vaisiai;
  • – mėsa, žuvis;
  • – sūris, sviestas ir kt.
Šviežių daržovių, vaisių šaldytuve nelaikykite ilgiau nei savaitę. Tačiau čia laikomi jie ne tik ilgiau neges, bet ir nepraras gero skonio bei kvapo.

ATMINKITE, kad:

• trumpiausiai šaldytuve laikomi – žiediniai kopūstai, kukurūzų burbuolės – 2 paras;
• žaliuosius žirnelius, šparagines pupeles rekomenduojama laikyti apie 4 paras;
• kopūstai – 5 paras;
• pomidorai, paprikos, pankoliai – iki 7 parų;
• nelaikykite agurkų kartu su obuoliais, nes dėl iš obuolių išsiskiriančių medžiagų agurkai greičiau vysta.