Būtų idealu, jei galėtume maisto ruošoje naudoti tik tuos produktus, kuriuos išsikasėme savo daržo lysvėje, nuskynėme nuo savo sode augančio medžio ar patys sužvejojome kokiame vandens telkinyje. Tačiau dauguma mūsų įvairius maisto produktus perkame maisto prekių parduotuvėse ar turgelyje ir ne vienai dienai, todėl vargu ar apsietume be visiems reikalingo išradimo – šaldytuvo.
Tačiau ar žinote pagrindines maisto laikymo šaldytuve / šaldiklyje taisykles, kad maistas kuo ilgiau išliktų šviežias, išlaikytų savo gerąsias maistines savybes ir kuo mažiau jo atsidurtų šiukšlių dėžėje? Jeigu kartais kyla klausimų – dėti ar ne tam tikrą vaisių ar daržovę į šaldytuvą, tikimės, kad perskaitę mūsų publikacijų ciklą apie didįjį pagalbininką ŠALDYTUVĄ, atsakymus į rūpimus klausimus tikrai atrasite.
Šaldytuvo zonos
Šaldytuvo skyriai | Temperatūra | „TAIP“ produktams | Pastaba |
Šaldiklis | -18 / -25 laipsniai |
|
Jei planuojate šaldyti pagamintus patiekalus, stipriai jų nesūdykite ir nedėkite daug prieskonių, mat juos atšildžius sklis stiprus kvapas, o patiekalai taps aštrūs. |
Arčiausiai šaldiklio esanti lentyna, vieta prie galinės šaldytuvo sienelės | +2 / -4 laipsniai | Greičiausiai gendantys produktai:
|
|
Toliausiai nuo šaldiklio esanti lentyna | +6 / +8 laipsniai |
|
Maisto produktus, linkusius sugerti kitų produktų kvapą (sūris, sviestas), laikykite sandariuose induose ar įvyniotus į maistinę plėvelę. |
Durelių lentynos | +9 / +10 laipsniai |
|
Pieno produktus geriau laikykite šalčiausioje lentynoje, o ne šaldytuvo durelėse. |
Stalčiai maisto produktams, šviežioji, nulinė („biofresh“) zona | Palaikoma pastovi – 0 arba arti 0 laipsnių temperatūra. |
|
Šviežių daržovių, vaisių šaldytuve nelaikykite ilgiau nei savaitę. Tačiau čia laikomi jie ne tik ilgiau neges, bet ir nepraras gero skonio bei kvapo. |
ATMINKITE, kad:
• trumpiausiai šaldytuve laikomi – žiediniai kopūstai, kukurūzų burbuolės – 2 paras;
• žaliuosius žirnelius, šparagines pupeles rekomenduojama laikyti apie 4 paras;
• kopūstai – 5 paras;
• pomidorai, paprikos, pankoliai – iki 7 parų;
• nelaikykite agurkų kartu su obuoliais, nes dėl iš obuolių išsiskiriančių medžiagų agurkai greičiau vysta.